Ennen pennun tuloa

Ennen pennun tuloa uuteen kotiinsa, on perheenjäsenten syytä yhdessä kokoontua miettimään sääntöjä, joita koko perhe toteuttaa.

Mahdollisille lapsille (ja tietenkin muillekin perheenjäsenille) on syytä selvittää jo hyvissä ajoin ennen koiran tuloa, mitä sille saa tehdä ja mitä ei.

Pentua ei koskaan saa herättää kun se nukkuu!

Pennulle ei saa antaa ylimääräisiä makupaloja!

Pentua ei saa vetää hännästä, sitä ei saa ajaa takaa eikä muullakaan tavalla kiusata!

Pentua tai aikuista koiraa ei saa koskaan missään tilanteessa lyödä! Jos rangaistukselle on aihetta, otetaan koiraa riuskasti kiinni poskinahoista ja sitä puhutellaan tomeralla äänellä.

Perheen on päätettävä yhdessä tuumin sanat joita koiran opettamiseen käytetään. Kaikki perheenjäsenet käyttävät näitä samoja sanoja, jotta opetus olisi mahdollisimman johdonmukaista.

On myös päätettävä, saako koira tulla sänkyyn ja sohville. Jos koiralla on lupa hypätä sohvalle, hyppää se siihen myös aikuisena. Ja kuraisena. Tosin useimmissa perheissä kurainen koira pestään ennen kuin se pääsee juoksentelemaan huoneistoon.

Toisaalta jos koiralle opetetaan että se ei saa tulla sängyille eikä sohville, on sen päätöksen pidettävä johdonmukaisesti ja kaikkien perheenjäsenten on sääntöä noudatettava.

Perheen on päätettävä, annetaanko koiralle makupaloja pöydästä. Luonnollisesti päätetään että ei anneta. Jos koira saa yhdenkin kerran elämänsä aikana pöydästä makupalan, tulee se kyyläämään siinä lopun elämänsä aina kun perhe on syömässä. Röyhkeimmät ovat valmiita ottamaan itse herkut pöydältä, jos palvelu ei pelaa. Ja sehän ei ole temppu eikä mikään irliksen kokoiselle koiralle.

Tulevien koiranomistajien kannattaa hyvissä ajoin ennen pennun tuloa harkita, ottavatko he sille vakuutuksen ja jos ottavat, niin mistä vakuutusyhtiöstä. Suosittelen vakuutuksen ottamista lämpimästi, koska eläinlääkärikulut hipovat pilviä. Aina sattuu ja tapahtuu, varsinkin jos vakuutusta ei ole!

Ennen pennun tuloa kannattaa kaikki sähköjohdot ja muut vaaralliset ”syötävät” kerätä pois pennun ulottuvilta.