Hoito-ohjeet

IRLANNINSUSIKOIRAN TURKINHOITO

Irliksellä kuuluisi olla karkea turkki. Tällainen oikeanlaatuinen turkki on suhteellisen helppo hoidettava. Yleensä hoidoksi riittää harjaaminen sekä pesu tarvittaessa eli silloin kun turkki on oikeasti likainen. Pehmeämpi, ”höttöinen” karva takkuuntuu yleensä helpommin joten se vaatii myös ahkerampaa harjaamista. Harjaamalla turkista irtoaa kuollut karva ja samalla myös ihon pintaverenkierto paranee. Karva saa näin paremman kasvualustan.


Nyppiminen

Nyppiminen ei ole kaikille ”kotikoirille” välttämätöntä, mutta suosittelen sitä jos haluat pitää koirasi siistin näköisenä. Nypitty, hyväkuntoinen karva on myös helpompi hoitaa kuin kuollut huonokuntoinen turkki. Näyttelyissä käyvät koirat siistitään säännöllisesti. Yleensä irlistä ei tarvitse nyppiä kerralla kokonaan (kuten monet nypittävät rodut), vaan vähän kerrallaan ”harventaen”.

Käytännössä nyppiminen käy seuraavasti:

Otetaan muutama karva etusormen ja peukalon väliin ja nopealla liikkeellä ”nyppäistään” tupsu irti. Mitä enemmän karvaa tupsussa on, sitä epämukavampaa se on koiralle. Siis, jos tupsu on tarpeeksi pieni (vain muutama karva), tämä toimenpide ei satu koiraa.

Nyppimistä kannattaa harjoitella pennusta alkaen, jotta pentu tottuisi siistimiseen. Yleensä pentukarva lähtee suhteellisen helposti irti. Pentukarvan vaihtuessa aikuisen karvaan, voi esim. koiran kylkiin ilmestyä paljaat laikut, jolloin koira näyttää ”koinsyömältä”. Pehmeä pentukarva on siis irronnut näistä kohdista ja irtoaa helposti myös muualta. Nyt on parasta nyppiä loppukin kuollut karva irti. Näin tehdään uudelle karkealle karvalle tilaa kasvaa.

Näyttelykoiralla tärkeimmät nypittävät alueet ovat korvat, kaulan sivustat ja päälaki, mutta myös muista paikoista voi joutua siistimään. 

Korvista nypitään kaikki korvalehden reunan yli menevä karva (sekä sisä- että ulkopuolelta), jotta korvat näyttäisivät mahdollisimman pieniltä. Myös korvakäytävän näkyvistä osista nypitään karvat. Korvien herkkä iho voi hiukan ärsyyntyä nyppimisestä, joten sitä ei kannata tehdä juuri ennen näyttelyä vaan noin viikkoa aikaisemmin. Tässä ajassa punoitus ja pään ravistelu ehtivät loppua. Korvat kannattaa puhdistaa korvanpuhdistusaineella ennen nyppimistä, ainakin jos niihin on selkeästi kertynyt eritteitä. Korvakäytävien nyppiminen on tarpeellista nimenomaan korvan hygienian parantamiseksi joten se tulee suorittaa myös ”sohvasamppiooneille”!

Useimmille irliksille kasvaa kaulan sivustoille valtavat ”harjanteet ” karvaa, jolloin koiran kaula näyttää lyhyeltä ja paksulta. Karvaa nypitään runsaasti näistä kohdista kuitenkin varoen ettei jäisi ihan kaljuja kohtia.

Joidenkin irlisten päälaelle kasvaa runsaasti karvaa, mikä saa koiran näyttämään epäsiistiltä. Näitä karvoja on syytä ainakin harventaa tai jopa nyppiä kokonaan pois silloin tällöin (kulmakarvoihin ei kosketa, ne luovat rodulle tyypillisen ilmeen). Kokonaan karvoja ei kannata nyppiä juuri ennen näyttelyä, koska noin kuukauden ajan koiran pää näyttää tosi kaljulta verrattuna muuhun kroppaan!

Muita siistittäviä kohtia ovat yleensä hännäntyvi, takareiden yläosat (”villahousut”), kyynärpäät… Siistiminen on aina hyvin koirakohtaista, joten jos tarvitset apua siistimisessä, aina voit ottaa yhteyttä kasvattajaan!


Karvan leikkaaminen

Nyppimisen lisäksi koiran peppukarvat siistitään saksilla lyhyiksi jotta kakkakikkareet eivät takerru karvoihin (koskee myös kotikoiria). Myös tyttökoiran pimpsan ympäriltä ja poikakoiran pippelin läheisyydestä värjäytyneet karvat siistitään pois. Ole erityisen varovainen näillä herkillä alueilla!

Tassut siistitään erityisillä tylppäkärkisillä tassusaksilla. Tassunpohjien karvat leikataan mahdollisimman lyhyiksi, jotta tassut eivät luistaisi liukkailla pinnoilla (esim. sisänäyttelyt) ja jotta niihin ei takertuisi talvisin mahtavat lumipaakut lenkkeiltäessä. Näyttelykoiran tassut siistitään myös ”ulkopuolelta” niin että niihin ei jää hapsottavia karvoja. Tämäkin on syytä hoitaa hyvissä ajoin ennen näyttelyä.

MUUTOIN IRLIKSEN TURKKIIN EI SAA KOSKEA SAKSILLA! Leikkaaminen aiheuttaa karvan laadun heikkenemisen. Jos vanhaa karvaa ei nypitä pois uuden tieltä, turkista tulee liian paksu eikä iho pääse hengittämään. Tällainen ”tuppana” turkki on myös todella vaikea hoidettava.


Pesu

Irlis kannattaa pestä vain kun se on likainen. Näyttelyyn lähdettäessä koira ei saa olla rasvainen! Jos koira on rasvainen tai muuten likainen, täytyy se pestä viimeistään viikkoa, mielellään kahta ennen näyttelyä. Pesemiseen käytetään karkealle karvalle tarkoitettua shampoota eli nk. terrierishampoota. Tällaisia ovat esim. Bio-Groom Harsh Coat, Ring 5 Texture Plus sekä KW Terrier Shampoo. Nämä shampoot eivät pehmennä irliksen karkeaa turkkia. HOITOAINETTA EI SAA KÄYTTÄÄ KOSKA SE JOS MIKÄ PEHMENTÄÄ TURKKIA!

Täytä tyhjä shampoopullo vedellä ja laita sekaan loraus shampoota: muodostuu tarpeeksi laimea seos. Kastele koira hyvin. Levitä ja vaahdota shampoo varoen silmiä, korvia ja suuta. Hankaa erityisen hyvin jalat. Muista myös nostaa häntä ja pestä pylly! Tämän jälkeen huuhtele erittäin huolellisesti monta kertaa jottei yhtään shampoota jäisi ärsyttämään ihoa.

Pesun jälkeen koira kuivataan huolellisesti pyyhkeillä ja sen jälkeen föönillä. Samalla koiraa kannattaa harjata jotta turkki ”aukeaa” hyvin ilmavirralle. Hyvä harja on tavallinen pallopäisillä metallipiikeillä varustettu harja (esim. Hindes-merkkinen). Harjaamalla myös mahdolliset takut aukeavat.


Ongelmia?

Jos löydät koirasi ihosta esim. ihottumaa tai jotakin muut a epäilyttävää, ota yhteys eläinlääkäriin. Yleensä kaikki ongelmat pahenevat viivyttelemällä. Kun otat heti yhteyttä eläinlääkäriin, on vaiva yleensä helpompi hoitaa ja paranee myös nopeammin. Ja mikä tärkeintä, koiran ei tarvitse kärsiä esim. kovasta kutinasta yhtään ylimääräistä hetkeä. Pitkälle edennyt vaiva voi myös helposti kroonistua eli muuttua jatkuvaksi tai jatkuvasti uusivaksi.


KYNSIEN HOITO

Koiran kynsien hoito aloitetaan heti uudessa kodissa. Todellisuudessa kynsiä on hoidettu jo kasvattajan luona.

Ensimmäiseksi sinun on käytävä ostamassa lemmikkiliikkeestä koiran kynsisakset. Mallilla ei ole niin väliä, mikä omaan käteesi parhaiten istuu. Itse suosittelen Millersin punavartisia saksia tai vahvempia mustavartisia perusmallin saksia. Giljotiinimallia en suosittele, koska en ole kuullut siitä kuin huonoa palautetta.

Pennun kynsien leikkaus kannattaa aloittaa kun pentu on leikkimisen ja riehumisen jälkeen väsynyt. Pennun voi ottaa osittain syliin tai laittaa sen kyljelleen maahan makaamaan. Myös leikkaaja asettuu maahan istumaan.

Aluksi leikkaaminen ei välttämättä suju rauhallisissa merkeissä ja leikkaaja saattaa tarvita apujoukkoja koiran kiinnipidossa, mutta määrätietoisesti toimimalla pääsee kyllä tuloksiin. Älä koskaan anna periksi jos koira rimpuilee leikatessa, vaan päästä se menemään vasta kun se on rauhoittunut ja olet saanut haluamasi määrän kynsiä leikattua. Muista kehua koko ajan kun koira pysyy rauhallisena, myös leikkauksen aikana!

Leikkaaja ottaa koiran tassusta tukevan otteen ja nipsaisee kynnestä terävän kärjen pois. Liikaa ei kannata ahnehtia jotta ei osuttaisi ytimeen. Vaaleakyntisellä koiralla ydin näkyy sarveisaineen läpi mutta mustakyntisellä ei, joten musta kynsi on haastavampi.

Jos kuitenkin leikatessasi osut ytimeen, älä tee siitä suurta numeroa, koska viimeistään silloin koira huomaa että jotain todella kamalaa on tapahtunut. Vuotavaa kynttä voi painaa esim. jääpalalla verenvuodon tyrehdyttämiseksi.

Kun olet saanut leikattua ennakkoon päättämäsi määrän kynsiä, kehu koiraa ruhtinaallisesti ja anna vaikka makupala.

Kaikkia kynsiä ei ole pakko leikata samalla kertaa! Voidaan leikata esim. tassu kerrallaan. Leikkaamista harjoitellaan pentuaikana useita kertoja viikossa ja kun leikkaaminen alkaa sujua ilman suurempia taisteluita voidaan harjoituskertoja alkaa harventaa. Kuitenkaan niitä ei kokonaan lopeteta!

Aikuisen koiran kynnet kannattaa tarkistaa parin viikon välein. Kynsien pituuden lisäksi on tarkkailtava niiden kuntoa. Metsässä juostessa kynsi voi vaurioitua, esim. repeytyä, ja se vaatii aina lääkärin hoidon.

Kynsien kulumisessa on suuria yksilöllisiä eroja. Toisilla kynnet kuluvat kesäisin niin ettei niitä tarvitse leikata juuri lainkaan, toisilla taas kulumista ei tapahdu ollenkaan vaan kynsiä saa leikata yhtä tiuhaan kuin talvellakin.

Kun kynsiä leikataan usein, ei niissä välttämättä ole juuri lainkaan leikattavaa, joten leikkaa aina vain ohut siivu kerrallaan. Muutenkin on parempi leikata usein ja vähäsen, kuin kerralla paljon. Rutiini säilyy molemmilla ja kynnen ydin pysyttelee lyhyenä.

Jos kynnen päästää kasvamaan liian pitkäksi, ydin kasvaa myös. Vaikka kynsi on pitkä, ei sitä voi leikata kerralla lyhyeksi, vaan usein ja vähän kerrallaan kynttä leikkaamalla ydin saadaan vetäytymään takaisin kynnen tyveä kohti.

 

KORVIEN HOITO

Myös korvien hoito aloitetaan heti pennun tultua uuteen kotiin. Vaikka korvissa ei olisi likaa, on niitä syytä ”näpelöidä” säännöllisesti etenkin pentuaikana jotta koira tottuu käsittelyyn.  Jos korviin on kertynyt eritteitä, ne puhdistetaan korvanpuhdistusaineella (esim. Epi-Otic tai Maxim Koiran Korvanpuhdiste).

Kaada koiran korvaan reilusti puhdistusainetta ja laita korvan suulle ”tulpaksi” vanutukko. Tässä vaiheessa on syytä toimia nopeasti koska yleensä koira ravistelee päätään heti kun aine on kaadettu korvaan. Kun tukko on saatu paikalleen, korvaa hierotaan reippaasti ihan tyvestä asti jotta kaikki lika irtoaa myös korvan syvemmistä osista. Tämän jälkeen märkä tukko poistetaan ja uudella kuivalla tukolla pyyhitään kaikki lika ja kosteus korvasta pois. Käsittelyn voi uusia tarvittaessa.

On syytä muistaa että korvaan ei kannata työntää esim. vanupuikkoja koska koira saattaa tehdä äkkinäisen liikkeen ja korva voi tällöin vaurioitua. Myöskään vanutukkoa ei saa työntää liian syvälle vaan korvasta pyyhitään vain näkyvät osat.

Tätäkään toimenpidettä ei kannata tehdä juuri ennen näyttelyä koska koira saattaa ravistella päätään jonkun aikaa operaation jälkeen.

Korviin kannattaa kurkata viikoittain vaikka niihin ei kertyisikään helposti likaa. Mielestäni korvia ei kuitenkaan kannata puhdistaa turhaan jos niissä ei ole mitään puhdistettavaa. Puhtaankin näköiset korvat kannattaa kuitenkin putsata esim. parin kuukauden välein koska niihin on voinut kertyä kaikenlaista likaa esim. ulkoiltaessa.

Jos korvat ovat punoittavat, kuumat tai haisevat tai ne erittävät töhnää tai koira rapsuttelee niitä ja ravistelee päätään, ota heti yhteyttä eläinlääkäriin! Pitkälle edennyt korvatulehdus on todella kivulloinen koiralle ja muuttuu helposti krooniseksi eli jatkuvaksi tai jatkuvasti uusiutuvaksi! Mitä pikemmin koira pääsee hoitoon, sitä helpommin ja nopeammin vaiva paranee.

 

SILMIEN HOITO

Yleensä irliksen silmät eivät vaadi erityistä hoitoa.

Koiralle saattaa kertyä pienet rähmäpallot silmänurkkiin, mutta se ei ole vielä vaarallista. Ne voi poistaa esim. hellästi puhtaalla sormella silmänurkkaa pyyhkäisten tai jos ”kökkö” ei helposti irtoa, voi sen liuottaa esim. lämpimään veteen kastetulla vanutukolla.

Jos silmät vuotavat rähmää enemmän tai ovat punoittavat, sameat tai arat, on syytä heti mennä eläinlääkärin pakeille. Lääkäri tutkii silmät ja määrää lääkkeet sen mukaan. Väärä lääkitys voi aiheuttaa silmän menettämisen! Siksi etenkin silmäasioissa on aina mentävä vastaanotolle vaikka jotkut lääkärit (lainvastaisesti) soittavatkin reseptejä apteekkiin näkemättä itse potilasta!


HAMPAIDEN HOITO

Koiran hampaiden pinnalle saattaa kertyä hammaskiveä, mikä lievimmillään aiheuttaa pahanhajuisen hengityksen ja pahimmillaan ientulehduksen vakavine seuraamuksineen. Hammaskivi muodostuu hampaiden pinnalle kerääntyvästä plakista. Ensin hammaskivi on kellertävää mutta muuttuu pikkuhiljaa tummaksi.

Hammaskiven muodostumista voidaan ehkäistä antamalla koiralle kaikenlaista kovaa pureskeltavaa. Toisille koirille hammaskiveä kertyy erityisen helposti ja näille koirille on hyvä antaa erikoisvalmisteita kuten luita, joihin on lisätty entsyymiä. Tämä entsyymi parantaa syljen laatua, ja täten ehkäisee hammaskiven muodostumista mekaanisen efektin lisäksi. Tällaisia luita ovat ainakin Virbac C.E.T. Chews sekä Aptus Bucadog Purupalat. Aptukselta on myös Bucadog-geeli, jossa on samoja aineita kuin edellä mainituissa luissa. Tätä geeliä ei tarvitse harjata hampaisiin vaan riittää että sen saa koiran suuhun. Koiran hampaita voi myös harjata erityisillä koiran hammastahnoilla, joita löytyy mm. kanan ja maksan makuisina (esim. Virbac tai Maxim).

Jos hammaskiveä kaikista yrityksistä huolimatta on muodostunut, voi sitä yrittää varovasti rapsutella pois erityisellä ”hammaskiviraudalla” (eläintarvikeliikkeistä ja näyttelyistä). Kaikin mahdollisin kotikonstein olisi yritettävä pitää irliksen hampaat siinä kunnossa että eläinlääkärin ei tarvitsisi hammaskiveä poistaa. Lääkäri (tai hoitaja) tekee poiston rauhoituksessa ja se on aina riski tällaiselle suurelle vinttikoiralle.

Kuitenkin, jos hammaskiveä on kertynyt ja ikenet tulehtuneet, on ne hoidettava, vaikka sitten rauhoituksessa koska hoitamattomana ne voivat aiheuttaa sairauksia sisäelimissä asti! Jos ikenet ovat kovin tulehtuneet, voi lääkäri määrätä antibioottikuurin syötäväksi jo ennen hammaskivenpoistoa.


”ENSIAPUOHJEITA”

Seuraavassa muutamia ohjeita äkillisten ”sattumien” varalta. Eläinlääkärin numero on hyvä olla käsillä aina, sieltä saat pikaisesti neuvoa muihinkin yllättäviin ongelmiin.


Lämmön mittaus

Koiran normaali ruumiinlämpö on noin 38-38,6ºC.

Jos koira on kipeän oloinen, on siltä syytä mitata kuume jo ennen eläinlääkärille soittamista, koska hän todennäköisesti sitä kysyy.

Lämpö mitataan nopealla kuumemittarilla koiran peräsuolesta. Mittariin sivellään liukastetta, esim. vaseliinia ja sen pää työnnetään peräaukosta sisään (toisella kädellä pidetään napakasti hännästä kiinni, jotta koira ei karkaa paikalta). Mittaria pidetään hieman vinossa niin että se osuu suolen seinämään. Tarkoitushan ei ole mitata kakan lämpötilaa…

Lämmön mittausta on syytä harjoitella, että se sitten sujuu tositilanteessa. Lisäksi saat tietää koirasi normaalin lämmön, joka vaihtelee koirakohtaisesti.


Oksennuttaminen

Oksennuttaminen on tarpeen silloin, kun koira on syönyt jotain sopimatonta. Syövyttäviä myrkkyjä ja teräviä esineitä ei saa oksennuttaa!

Oksennuttaminen käy seuraavasti:

Koira kannattaa mahdollisuuksien mukaan siirtää kylppäriin tai muuhun helposti siivottavaan paikkaan. Ruokasuolasta ja vesitilkasta muotoillaan ”pallukka”, joka työnnetään mahdollisimman syvälle koiran kurkkuun niin, että koira nielaisee sen. Yleensä ei mene kauaakaan kun koira yökkii ylimääräisen tavaran ulos.


Ampiaisen pisto tai muu allerginen reaktio

Ampiaisen pistoon voi antaa ensiapuna Kyypakkauksesta tabletin. Varsinkin jos pisto on kuonon tai kaulan alueella, on syytä hakeutua pikaisesti lääkärin hoitoon.

Kyypakkausta ei missään nimessä saa käyttää jatkuvana allergian hoitona!