Lisääntymisfysiologiaa


Narttu

Nartut tulevat sukukypsiksi yleensä noin 6-12 kuukauden ikäisinä. Kuitenkin suurilla roduilla kuten irliksellä ensimmäinen kiima voi tulla vasta kahden vuoden iässä ja tämäkin on vielä ihan normaalia. Jos kiimaa ei vielä 2-vuotiaanakaan kuulu, on syytä mennä lääkärin juttusille.

Kiimakierron pituus vaihtelee roduittain ja yksilöittäin suuresti. Basenji on muista poikkeava rotu, se tulee kiimaan vain kerran vuodessa, yleensä syksyisin. Muut rodut tulevat kiimaan yleensä noin kahdesti vuodessa (esim. kuuden tai yhdeksän kuukauden välein), jotkut jopa kolmesti.

Muutamia viikkoja ennen kiimaa narttu muuttuu yleensä vilkkaaksi ja toimeliaaksi. Se ”merkkailee” useilla pikkupisuilla ympäristöään.

Kiiman ensimmäisiä päiviä kutsutaan esikiimaksi. Nartun pimpsa on hyvin turvonnut ja vuotaa veristä vuotoa. Tässä vaiheessa narttu ei vielä ole kovinkaan suosiollinen uroksille. Esikiima voi kestää muutamasta päivästä useisiin viikkoihin.

Esikiiman jälkeen alkaa varsinainen kiima, jolloin pimpsan turvotus laskee ja vuoto vaalenee ja vähenee. Narttu myös hyväksyy urokset. Narttu on nk. seisovassa kiimassa kun se päästää uroksen nousemaan selkäänsä ja seisoo sen alla. Narttu astutetaan seisovassa kiimassa. Kiiman lopussa vuoto voi tummua lähes mustaksi.

Kiiman loputtua narttu torjuu urosten lähentely-yritykset. Jos narttua ei ole astutettu, varsinaista kiimaa seuraa jälkikiima. Narttu muuttuu yleensä hyvin rauhalliseksi. Nartulla voi ilmetä nk. valeraskausoireita, mikä on täysin normaalia. Tällöin narttu voi olla rauhaton, tehdä pesää, kerätä leluja alleen, itkeskellä jne. Valeraskauden aikana lelut kannatta laittaa piiloon ja narttua lenkittää ahkerasti, jotta se unohtaisi ”pentunsa” ja jatkaisi normaalia elämää.

Jälkikiimaa seuraa hormonaalinen lepokausi jolloin narttu piristyy jälleen.

Nartun ensimmäinen (tai myöhempikin) kiima voi olla nk. split estrus eli jakautunut kiima. Nartulla on esikiimaoireita mutta varsinainen kiima jää tulematta. Yleensä muutaman viikon sisällä narttu tulee normaaliin kiimaan.


Uros

Uroksen kivekset laskeutuvat yleensä noin 1-3 viikon sisällä syntymästä. Ne voivat kuitenkin laskeutua vielä noin 6-8 kuukauden iässä.

Yleensä noin kuuden viikon ikään asti pennuilla voi toimia tahdosta riippumaton kivesten sisäänvetolihaksisto, jonka vaikutuksesta kivekset nousevat takaisin nivuskanaviin ja laskeutuvat taas kivespusseihin. Noin 35 vuorokauden ikäisillä pennuilla kivekset jäävät pysyvästi kivespusseihin.

Uros alkaa tuottaa siittiöitä noin 4-5 kuukauden iässä. Kuitenkin vasta noin yhdeksän kuukauden iässä uros on siitoskykyinen (pikkukoirat voivat olla jo 6 kk iässä). Koiran siittiötuotanto on huipussaan noin 2-4 vuoden iässä.