Pennun tulo uuteen kotiin


Pentu tulee uuteen kotiinsa aikaisintaan yhdeksän viikon iässä. Tässä iässä se on hyvin vastaanottavainen uusille asioille. Talon tavoille onkin hyvä alkaa opetella heti kotiutumisen jälkeen.

Ensimmäisinä päivinä pentu voi ikävöidä sisaruksiaan ja äitiään sekä kaikkea tuttua ja turvallista vanhasta kodistaan. Pentu saa kasvattajalta mukaansa jotakin tuttua, mikä on ollut pentulaatikossa ja haisee siis pennun nenään tutulta, esim. lelun tai makuualustan. Tämä auttaa pentua sopeutumaan uuteen kotiinsa.

Pentu voi aluksi ikävissään itkeskellä, kieltäytyä syömästä tai joutua jopa ripulille, mutta nämä oireet menevät yleensä muutamassa päivässä ohi. Pennulle on syötettävä uudessa kodissa ehdottomasti samaa ruokaa, kuin kasvattajan luona, koska ruuan muutos aiheuttaa helposti ripulin ja se on erityisen harmillista ja jopa vaarallista pienelle pennulle. Ripuloidessaan pentu voi kuivua ja muuttua apaattiseksi, ja tällöin on jo kiire lääkäriin! Lääkäri voi nesteyttää ja lääkitä pentua sen kunnon mukaan. Harvemmin pentu kuitenkaan saa niin pahaa ripulia jos kasvattajalta saatuja ruokintaohjeita noudatetaan.

Vasta kun pentu on selvästi kotiutunut, on syytä päästää ystävät ja sukulaiset ihailemaan sitä. Ensimmäisinä päivinä uudessa kodissa olisi oltava rauhallista ja kaikkea turhaa hössöttämistä pitäisi yrittää välttää vaikka sitä pikkuista veijaria olisi niin mukava koko ajan helliä.

Pennun tapakasvatus alkaa heti pennun kotiuduttua, siitä enemmän kohdassa Pennun opetus.