Tärpän eka pentuyritys

Tärppä siemennettiin tanskalaisen uroksen pakastespermalla 21. ja 22.12.04.

Bongasimme isäkoiran, Dark Mystic's Marauderin, keväällä -04 Aptus Show'sta. Myönnettäköön, että ihastuimme ensimmäisenä sen upeaan olemukseen ja ulkonäköön...

Meille selvisi, että Manley on myös luonteeltaan ja terveydeltään jalostukseen varsin kelpaava. Manleylla on ennestäänkin jälkeläisiä, joten tiedossa oli myös se, että Manley on kykeneväinen isäksi.

Manleyn omistajat ystävällisesti kutsuivat meidät kylään luokseen Tanskaan kun Tärpän juoksu on parhaimmillaan, mutta valitettavasti aika ei enää riittänyt tarvittavaa rabiesvasta-ainetestiä varten, joten päätimme yhdessä tuumin turvautua pakastespermasiemennykseen. Tästä projektista kerron seuraavana.

Manleyn omistajat kävivät Tanskan ainoalla "pakastespermaklinikalla" spermankeruussa. Pakastuksen ja testauksen jälkeen typpisäiliö lasteineen lähti FedExillä kohti Suomea. Sperma säilytettiin Opaskoirakoulun spermapankissa. Minä varmistin noin miljoona kertaa Kennelliitosta, että minulla on kaikki tarvittavat paperit mahdollisten pentujen rekisteröintiä varten. Jos nimittäin joku paperi puuttuu, ei pentuja voi rekisteröidä. Manleyn omistajat olivat toimittaneet kaiken tarvittavan minulle jo etukäteen, joten kaikki oli sitä myöten kunnossa.

Tärpän juoksun alettua 6.12.04 kävimme ahkerasti progesteronitesteissä oikean siemennysajankohdan määrittämiseksi. Epäonneakin meillä oli matkassa. Normaalisti progesteronituloksen saa seuraavana päivänä näytteen ottamisesta. Ilmeisesti jouluruuhka sekoitti Postin ja meille kävi kahdesti niin, että Posti viivytti näytteen kulkua eikä se saapunutkaan tutkivaan laboratorioon vielä seuraavana päivänä lähettämisestä. Ensimmäisellä kerralla saimme tuloksen kahden päivän päästä näytteen ottamisesta ja toisella kerralla vasta neljän päivän päästä (näyte lojui viikonlopun yli Postissa)!

Suureksi onneksemme omalle eläinlääkärillemme oli juuri samalla viikolla tullut oma progesteronianalysointilaite joten saimme seuraavat tulokset jo näytteenottopäivänä. Meinasi tulevalle kasvattajalle tulla harmaita hiuksia jo ennen kuin oli alkuun päässyt...

Maanantaina 20.12.04 progesteroni oli tasolla 11,1 ja eläinlääkärimme Merja Dahlbom kehoitti meitä tulemaan siemennykseen tiistaina 21.12.04 päivällä ja keskiviikkona 22.12.04 aamulla uudestaan.

Spermaa oli varattu kahteen siemennykseen, koska pakastetussa, sulatetussa spermassa siittiöt elävät vain noin 18-20 tuntia (tuoreessa useita päiviä). Kahdella siemennyksellä onnistumisen mahdollisuus on suurempi.

Molemmat siemennykset sujuivat hyvin ja olimme tietysti hyvin toiveikkaita pentujen suhteen.

Valittettavasti Tärpän masusta ei kuitenkaan ultraäänitutkimuksessa 18.1.05 löydetty lainkaan pentuja. Pettymys oli sanoinkuvaamaton, vaikka olimme yrittäneet siihenkin varautua.

Toivomme seuraavaan juoksuun parempaa onnea. Toivottavasti pääsemme silloin vierailemaan Manleyn luona "henkilökohtaisesti".

Terveisin Anna

Ps. Tälle tarinalle on tullut jatkoa Pennut-otsikon alle kohtaan A-pentue!